Skialp Julierpass/St. Moritz: Piz Bever
03.03.2019Švajčiarsko - Engadin - St.Moritz - Piz Bever 3230m.
Piz Bever, prvý krát som ho uvidel asi zo Surgondy pred šiestimi rokmi. A potom ešte veľa krát z rôznych uhlov a rôznych vrcholov. Vždy som si ho odfotil a pozoroval som ten pre lyžiara príťažlivý juhozápadný svah. Aj som si ho foťákom približoval a hľadal stopy, nikdy som však žiadne nenašiel. V skialpovom sprievodcovi nie je o tomto vrchole zmienka, netuším prečo.
Piz Bever patrí medzi tzv. vrcholy druhého sledu v pohľade od Julierpassu. V smere od St. Moritzu je potrebné rovnako absolvovať najprv stúpanie a zjazd kým sa postavíte pod samotný svah Beveru. Potom, čo sa mi minulú zimu podarilo vystúpiť na neďaleký Piz Suvretta a obzrieť si detailne trasu ktorou by sa dalo na Bever vystúpiť sa mi to konečne tento rok podarilo.
Najprv sme so Slávkou stáli na neďalekom Corn Suvretta odkiaľ som mal ideálny výhľad presne na to čo som potreboval a tak pri najbližšej príležitosti som už neváhal. Začal som v Champferi. Z Julierpassu by som to mal trošku bližšie ale takto som zase nemusel použiť auto a vo Val Suvretta som presne vedel čo ma bude čakať.
Dlhá dolina, miestami aj prešlapávanie stopy, výšlap do Fuorcla Suvretta - tu mi už stopa pomohla, zjazd na druhú stranu a tu už nasledovala úplná improvizácia. Ani stopy po ľudskej aktivite. Vrcholový hrebeň vyfúkaný. Lyže som nebral až hore. Na vrchole úžasné výhľady. Pri vrcholovej drevenej tyči sa mi podarilo pod kameňom nájsť vrcholovú knižku. Posledný zápis bol z jesene, za posledného pol roka boli celkovo štyri zápisy. Tipujem že všetko to boli fajnšmekeri...
V dnešných časoch keď sa ľudia zvyknú sťažovať na davy v horách ja často neviem o čom hovoria... počas celej túry som nikoho nestretol aj keď cez Val Suvretta sa zvyknú púšťať freerideri z neďalekého lyžiarskeho strediska. Zazrel som nejakých iba z diaľky.
Po šiestich rokoch sa mi tak podarilo stáť aj na Beveri, ono človek sa postaví hore a hneď zbadá ďalší kopec na ktorom ešte nebol. Tentoraz to ale bude ešte ďalej a bude treba poriadne natiahnuť krok :)
Múdre hodinky mi po tejto túre ukázali: 1810 v.m. 5hod., 18,6km
Fotky v galérke sú z aktuálnej túry, obohatené sú pohľadmi z viacerých vrcholov odfotené počas iných túr...
Martin Bartoň
Fotky Skialp Julierpass/St. Moritz: Piz Bever
Súvisiace články:
Diskusia
Podpor Vetroplacha
Top Články - za 30 dní
- Opekačka na Širokej veži (1402x)
- Dutá skala za mierneho dažďa (1278x)
- Skialpaktuál z nedeľnej Mengusovskej doliny (1119x)
- Kôprovské sedlá na pohodu (1096x)
- Koruna Turca (210km, +10981m): nonstop sólo (1010x)
- Človečina, kl. V+, Zadný Popradský zub - Veľká Kôpka 2354m (935x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (922x)
- Rudo Pado: Cesta hrdinov SNP za 7 dní (897x)
- ALS beh Kozí kameň 2024 (812x)
- Skialpinizmus: Gipsyho prechod (807x)
Fórum
- ALS beh Kozí kameň 2024
26.03.2024 - príspevok k diskusii
S tým zablúdením to teda nie je úplne pravda. Mne sa cca 2km pred cieľom podarilo odbočiť z trate a smerovať fakticky do 2. kola. Našťastie si to všim... - ALS beh Kozí kameň 2024
26.03.2024 - príspevok k diskusii
Rišo parádna reportáž ako vždy a díky za fotky :) - Skialpaktuál z nedeľnej Mengusovskej doliny
18.03.2024 - príspevok k diskusii
tak Voli chrbat nedotiahnut v takom pocasi je skoda, tam to byva paradne na poobede, ak treba voskovat pasy a aj lyze potom. musela byt narocna sobota... - Koruna Tatier
28.02.2024 - príspevok k diskusii
Dear Ondrej, fabulous achievement! Please contact me in order to put your name on the Prominence List. - Dutá skala za mierneho dažďa
26.02.2024 - príspevok k diskusii
hej, a zlanaky sme dali free solo! aspon dakus silnej "farby" do tej sivej frontovej tlacenky co nam zhora na hlavu padala. na jesen tam musi ale byt ... - Modrobiela nedeľa v Salatínskej doline
20.02.2024 - príspevok k diskusii
Riso vdaka, super vylet bol! aaa tota palica fakt na meranie nestacila, bo ako mi vyklzla, pekne suchla az donuka. ale kedze som mal esci druhu, ta zo... - Koruna Tatier
16.02.2024 - príspevok k diskusii
No asi gratulujem. K systematickosti, vytrvalosti a organizovanosti. Fotky stoja za to.