Skialp St. Moritz a tri kopce nad Val da Fain
05.02.2025
Švajčiarsko - Horný Engadin - St.Moritz - Berninapass.
Prvý raz po veľkom snežení vyrážame na skialpovú túru. Výnimočne nejdem sám a tak nechám Beata chatára z Fornohutte vyberať. Vyrážame z parkoviska pri dolnej stanici Diavolezza, parkovanie je tu bezplatné rovnako ako pri neďalekom Lagalbe, taktiež nikoho tu nezaujíma, či idete lyžovať alebo šlapať.
Vyrážame do Val da Fain a rozhliadame sa po cieľoch. Dolinou prídeme až dozadu ku Alp la Stretta a odtiaľ odbočujeme vľavo smer Piz Cantun. Máme stopu, ktorá nám spríjemňuje stúpanie, tá ale neskôr končí a ďalej už prešlapávame svoju. Snehové podmienky sa po nedávnom snežení výrazne zlepšili a na tvrdom podklade je stále kvalitný prašan, povrch kôrnatie zatiaľ iba na tých najnasvietenejších svahoch.
Prichádzame na vrchol, z Piz Cantun report už mám (odklik pod článkom) obzeráme sa čo ďalej. Pôvodný plán zlyžovať niečo do Val Chamuera zavrhujeme a lyžujeme späť popri výstupovej stope parádnym prašanom až ku Alpu do Val da Fain. Tu nalepíme pásy a prešlapávame stopu opačným smerom pod Piz Minor, na križovatke sa napájame na hlavnú výstupovú stopu vedúcu na tento najčastejšie navštevovaný vrchol oblasti. Pod ním sa ale rozhodujeme zájsť kúsok ďalej a vystúpiť na Piz dals Lejs. Po klasických parádnych výhľadoch lyžujeme nazad popri výstupovej stope. Na križovatke tentoraz odbočujeme vľavo. Nalepíme pásy tretí raz a zamierime na dnešný tretí vrchol Piz Alv. (report pod čl.)
Vo vrcholovej časti číhajú ostré kamene a tak záver ideme kúsok peši. Opäť topkové výhľady na Berninské Alpy a púšťame sa do záverečného zjazdu do Val Minor. Slnko už v spodnej časti svah nahrialo a tak sa popri nás spúšťajú splazy mokrého snehu. Darí sa nám ale pomedzi ne preklučkovať a prichádzame na lyžiach k dolnej stanici lanovky Lagalb. Prejdeme cez cestu a ešte chvíľu korčulujeme po uratrakovanom chodníku, korčulovanie v plnej poľnej po rovine je skialpová radosť ktorá prekrví celé telo a za chvíľu sme späť na parkovisku pri Diavolezze.
Využili sme pekne čo nám dnes počasie a podmienky ponúkli, po poslednom snežení sa už dá hovoriť o celkom dobrých snehových podmienkach v tejto oblasti. Z masívu Minoru sa ponúkajú parádne zjazdy do Val Minor ale dnes sme sa snažili postupovať defenzívne, bola lavínová 3 a tak sme si ich len obzreli a dole zlyžovali tým najčastejšie jazdeným kuloárom v ktorom už bola vypadnutá veľká lavína. Vo vrcholových partiách kôli vetru môžete stále chytiť nejaký ten kameň ale tak to už chodí..
Túra nám zabrala celkove 6:30 hod a nastúpali sme 2028 v.m.
M.Bartoň
Fotky Skialp St. Moritz a tri kopce nad Val da Fain
Súvisiace články:
Top Články - za 30 dní
- Strečnianska mašľa 2025 (1302x)
- Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna (1180x)
- Ako na Martinovku na Gerlachu? (1170x)
- Montenegro MTB - Durmitor a rieka Piva (819x)
- Eurozvážnice pod malofatranským Kriváňom (781x)
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (734x)
- Okolo Ľubochnianskej doliny (653x)
- Gačovská skala nad Dedinkami (646x)
- Pobeh hrebeňmi nad Brnčalkou (601x)
- Prostredný hrot Stillovým žlabom (575x)
Fórum
- Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
A to ťa mám chváliť, že v práci čítaš pochybný bulvár?Ale no dobre, si sa obetovala, vďaka, opravenô, - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
Nieže by si ma pochválil za pozorné oko, ešte ma sfúkni! - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
A ty nevieš, že sem už nik nepíše, lebo sú všetci po sieťach rozvešaní? - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
48 hodín to tu visí a k tej fotke výhľadov z "Chlebu" sa nikto neozval? - Gačovská skala nad Dedinkami
04.06.2025 - príspevok k diskusii
aktualita k tomuto článku: od 1.6. 2025 tadiaľ vedie modrá značka - Mont Blanc po taliansky
11.05.2025 - príspevok k diskusii
Velmi pekne dakujem za tento článok naozaj mi velmi pomohol a gratulujem k vystupu :) - Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025 - príspevok k diskusii
sa teda nezastavis, take tury davas k ranajkam a olovrantu a este popritom stihas zachranovat ;) s mobilnym bufetom. svizzera excellata!