Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025
Na druhý deň po vyčistení reťazí na Monte del Forno si chatár spravil doobeda ešte na mňa čas. Najprv ale naservíroval raňajky už pomaly sa plniacej chate, všetkým poradil pri výbere túry, vyprevadil ich na terase a až poslední hostia vyrazili na túru tak sme ich následovali aj my.
Najprv zjazd dole na ľadovec, teda to čo z neho zostalo a potom smerujeme do vedľajšej dolinky kde som bol včera poobede. Beat ale len zakrúti hlavou, že akú to stopu spravila skupinka zo včera a hneď z nej odbočuje a začína prešlapávať stopu o kus ďalej a takú aká má byť ;)
Nechám ho šlapať, ráno je môj výkon slabučký, fotím a som rád, ža idem za ním v jeho stope. Záver do sedla Val Bona už ideme s haršajzňami. Hore je dobrý signál a tak následuje vybavovanie telefonátov a Beat kontroluje objednávky ubytovania na maily. Počíta, že pre koľkých ľudí bude dnes variť večeru.
Následuje parádny zjazd severne orientovaným svahom v smere na taliansku stranu doliny Malenco až hlboko pod Sella di Forno. V hornej časti sme mali ešte prašan, boli sme tu prví lyžiari po veľkom snežení spred pár dní.
Nalepíme pásy dnes druhý krát a prešlapávame stopu hore do sedla za ktorým už následuje zjazd až priamo ku chate. V sedle, kde sme boli včer dva razy ešte odbočujeme v smere Monte Rosso a vyšlapeme hore na hrebeň plný prašanu. Včera sme si to tu obzreli a dnes ideme orať. Ešte tu nie je žiadna stopa a od sneženia už prešli 3-4 dni a je to už sadnuté.
Tento okruh cez dve sedlá sme tu pred pár romi absolvovali so Slávkou ale v opačnom smere. V tomto smere dnešného výletu je to ale lepšie, máme prašan v oboch dlhých zjazdoch a namiesto troch výšlapov iba dva dlhšie. (odklik na túru v oačnom smere dole)
Pred tým ako sa pustíme do posledného zjazdu Beat vybavuje ešte posledný raz telefóny. Volá mu jeho kamarát, ktorý ide dolinou hore na chatu so snežnicami. Jedna sa mu rozpadla a brodí sa snehom. Beata už čaká robota na chate a tak po príjazde na chatu vyhadzujem veci z batohu, naložím snežnice a fičím popri výšlpovej stope dole do doliny. Chlapík už našťastie kus cesty prešiel a tak ho stretávam na prahu doliny kde v lete býva mostík. Odovzdám mu snežnice a občerstvenie z chaty, nalepujem a už fičím naspäť hore na chatu. Treba sa mi naobedovať, prezliecť a vychystať na poobedňajšiu túru...
M.Bartoň
Viac info o možnostiach sa dozviete na oficiálnej stránke chaty: www.fornohuette.ch
Fotky Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
Súvisiace články:
Diskusia
Top Články - za 30 dní
- Strečnianska mašľa 2025 (1306x)
- Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna (1181x)
- Ako na Martinovku na Gerlachu? (1177x)
- Montenegro MTB - Durmitor a rieka Piva (819x)
- Eurozvážnice pod malofatranským Kriváňom (782x)
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (738x)
- Okolo Ľubochnianskej doliny (658x)
- Gačovská skala nad Dedinkami (649x)
- Pobeh hrebeňmi nad Brnčalkou (602x)
- Prostredný hrot Stillovým žlabom (575x)
Fórum
- Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
A to ťa mám chváliť, že v práci čítaš pochybný bulvár?Ale no dobre, si sa obetovala, vďaka, opravenô, - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
Nieže by si ma pochválil za pozorné oko, ešte ma sfúkni! - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
A ty nevieš, že sem už nik nepíše, lebo sú všetci po sieťach rozvešaní? - Malofatranská stovka 2025 – nezvyklo ideálna
02.07.2025 - príspevok k diskusii
48 hodín to tu visí a k tej fotke výhľadov z "Chlebu" sa nikto neozval? - Gačovská skala nad Dedinkami
04.06.2025 - príspevok k diskusii
aktualita k tomuto článku: od 1.6. 2025 tadiaľ vedie modrá značka - Mont Blanc po taliansky
11.05.2025 - príspevok k diskusii
Velmi pekne dakujem za tento článok naozaj mi velmi pomohol a gratulujem k vystupu :) - Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025 - príspevok k diskusii
sa teda nezastavis, take tury davas k ranajkam a olovrantu a este popritom stihas zachranovat ;) s mobilnym bufetom. svizzera excellata!